Blogs & Artikelen

Wat is WWFT en wat moet ik weten?

Wat is WWFT en wat moet ik weten?

Deel deze post

WWFT

De bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is erg belangrijk binnen de financiële wereld. Deze praktijken zijn vaak de basis voor grote criminele activiteiten en organisaties die veel schade aanrichten aan de Nederlandse maatschappij. Gelukkig is er in Nederland de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (ook wel de WWFT genoemd). In deze blog vertellen we je wat deze wet precies inhoudt en wat jij kunt doen om witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan.

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is een  Nederlandse wet die financiering van terrorisme en witwassen tegen gaan. De afkorting voor deze wet is de WWFT. Deze wet is van toepassing op zowel financiële professionals als instellingen, zoals banken, verzekeraars en accountants, zolang deze in Nederland opereren. Onder de WWFT vallen bepaalde eisen waar de instellingen en professionals aan moeten voldoen zodat de kans op witwassen en financiering van terrorisme nihil zijn.

Deze wet bestaat sinds 1 augustus 2008, en heeft de Wet melding ongebruikelijke transacties en de Wet identificatie bij dienstverlening samengevoegd. Zo zijn alle anti-witwasregelgevingen makkelijker terug te vinden in een overzicht. Ook is er een algemene leidraad van de ministeries van Financiën en Veiligheid die financiële instellingen helpt om te voldoen aan de wetten.

Sinds juli 2018 zijn er meer verplichtingen gekomen voor de financiële instellingen. Zo moeten deze instellingen de risico’s op financieren van terrorisme en witwassen vaststellen en beoordelen, en gegevens verzamelen over de klant om cliëntenonderzoek doen. 

Voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering

Om geheel aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme te voldoen hebben grote financiële instellingen de verantwoordelijkheid om hun cliënten zorgvuldig te analyseren. Deze analyses worden vaak opgemaakt door KYC- of CDD analisten, finance professionals die zijn gespecialiseerd in het opmaken van analyses van klanten. Dit kan een uitdaging vormen wanneer een instelling niet over voldoende expertise of personeel beschikt om analyses uit te voeren. 

Gelukkig kunnen deze finance professionals ook op detacheringsbasis worden ingezet, waardoor de instelling op een flexibele manier toegang heeft tot deze expertise. Zo kan er aanspraak worden gedaan op deze analisten wanneer er op korte termijn veel nieuwe klanten bij komen, of om advies te geven over de bestaande procedures wat betreft het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering.  

Financiële professionals via Flexpeople

De professionals bij Flexpeople helpen jouw financiële instelling graag bij het vinden van de juiste mensen om volledig aan de WWFT te voldoen. Flexpeople heeft meer dan 10 jaar ervaring in finance en banking waardoor wij kandidaten en opdrachtgevers uitstekend kunnen matchen. Ben jij op zoek naar een KYC analist of CDD analist? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je graag verder.

Misschien vind je deze blogs ook interessant?