Blogs & Artikelen

5 Sollicitatietips voor financiële professionals

5 Sollicitatietips voor financiële professionals

Deel deze post

sollicitatietips

Ben je een financiële professional die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Misschien ben je net afgestudeerd en sta je aan het begin van je carrière in finance? Wat je situatie ook is, solliciteren kan een uitdagend proces zijn. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen met enkele sollicitatietips!

1. Een sterk cv opstellen

Je cv is vaak het eerste wat werkgevers te zien krijgen, dus zorg ervoor dat het opvalt. Vermeld je relevante werkervaring, prestaties en vaardigheden duidelijk en beknopt. Denk aan je persoonlijke gegevens, een professioneel overzicht, werkervaring, opleiding en belangrijke vaardigheden.

Een tip: Gebruik actiegerichte taal om je prestaties te benadrukken. Bijvoorbeeld, “Ik implementeerde een effectief risicobeheer strategie die de kosten met 15% vermindert.”

2. De kracht van een aangepaste sollicitatiebrief

Elke sollicitatiebrief moet op maat zijn gemaakt voor de specifieke functie en organisatie waarvoor je solliciteert. Laat je motivatie zien en benadruk waarom jij de ideale kandidaat bent. Dit is je kans om je enthousiasme over de functie te tonen.

Een tip: Verbind je ervaring en vaardigheden met de specifieke eisen van de functie. Toon hoe je waarde kunt toevoegen aan het bedrijf.

3. Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek begint met grondige voorbereiding. Onderzoek het bedrijf en begrijp hun cultuur en waarden. Anticipeer op veelvoorkomende vragen en bereid sterke, concrete antwoorden voor. Zorg er ook voor dat je de kennis die je opdoet over het bedrijf meeneemt in de voorbereiding van deze antwoorden, zo laat je zien dat je al veel van het bedrijf weet.

Een tip: Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om gedragsvragen te beantwoorden. Dit geeft structuur aan je antwoorden.

4. Netwerken en LinkedIn gebruiken

Vooral in de financiële sector is het netwerken van onschatbare waarde. Maak actief connecties via LinkedIn en deel relevante artikelen en inzichten. Sluit je aan bij financiële groepen om je kennis te vergroten. Wanneer je dan een sollicitatiegesprek hebt via een connectie heb je direct een ijsbreker.

Een tip: Wees proactief bij het benaderen van professionals in je vakgebied. Stel vragen en deel je expertise om waardevolle connecties op te bouwen.

5. Het belang van opvolging

Stuur na het sollicitatiegesprek een bedankmail om je waardering te tonen. Blijf geduldig terwijl je wacht op een reactie. Het tonen van professionaliteit en vastberadenheid kan het verschil maken. Natuurlijk kun je na een week of twee zonder reactie best eens nabellen. 

Een tip: Geef de werkgever een herinnering aan je enthousiasme en interesse in de functie. Dit kan doorslaggevend zijn.

Ben je nog altijd op zoek naar een leuke functie binnen de finance? Bekijk dan vooral de vacatures bij Flexpeople! Wij begrijpen de financiële sector en hebben mogelijkheden die perfect bij jou passen. Je droomcarrière in finance begint hier.

Misschien vind je deze blogs ook interessant?