Blogs & Artikelen

Wat is het verschil tussen een KYC analist en een CDD analist?

Wat is het verschil tussen een KYC analist en een CDD analist?

Deel deze post

KYC analist

Know your Customer (KYC) en Customer Due Diligence (CDD) zijn twee belangrijke processen bij het helpen identificeren en evalueren van klanten van financiële bedrijven. Omdat deze processen belangrijk zijn in de risicoanalyse van de klanten zijn er analisten die deze uitvoeren. Hoewel veel van de werkzaamheden hand in hand gaan, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen een KYC analist en CDD analist.

KYC analist

Als KYC analist verzamel en verifieer je informatie over klanten. Dit zijn onder andere de identiteit, adres, inkomen en vermogen van de klant. Dit helpt bij het beoordelen of een klant een hoog risico vormt voor het witwassen van geld of financieren van terrorisme. Als KYC analist moet je vaak werken met wet- en regelgeving, waardoor het belangrijk is dat je hier ruime kennis over hebt.

CDD analist

De CDD analist is verantwoordelijk voor het evalueren van de bestaande klantrelatie en de transacties die plaatsvinden tussen deze klant en het bedrijf zelf. Hieronder vallen onder andere het beoordelen van de reden en frequentie van transacties, maar ook het identificeren van mogelijk verdachte transacties. Ook werkt de CDD analist nauw samen met zowel KYC analisten als andere afdelingen, om te helpen bij het identificeren van deze mogelijke risico’s.

Ben je benieuwd op het werken als CDD-analist bij je past? Doe dan onze carrière-scan!

Verschillen KYC analist en CDD analist

Zoals je je misschien kunt voorstellen, is een van de grootste verschillen tussen deze twee analisten de frequentie van het werk. Waar de KYC analisten voornamelijk een enkele keer wordt ingezet bij de onboarding van mogelijke nieuwe klanten, loopt het werk van een CDD analist continue door. De CDD analist moet namelijk de controles op verdachte activiteiten de gehele klantrelatie lang blijven uitvoeren. Daarnaast is de CDD analist gericht op de evaluatie van de klantrelatie, waar de KYC analist zich juist richt op het verzamelen en verifiëren van informatie van de klanten. 

Over het algemeen werken KYC analist en CDD analisten veel samen, en overlappen hun rollen op sommige punten. Ook moeten beide analisten zich binnen hun vakgebied blijven ontwikkelen om zich aan te kunnen passen aan de altijd veranderende wet- en regelgeving. Uiteindelijk zorgen beide analisten er samen voor dat de integriteit van de financiële sector gewaarborgd blijft, en bedrijven en hun klanten in deze sector beschermd blijven.

Vacatures CDD analist en KYC analist

Wanneer je bedrijf een CDD analist of KYC analist nodig is, kan het heel verstandig zijn deze via een uitzendbureau in te huren. Met meer dan 10 jaar ervaring in finance en banking, is Flexpeople in staat om uitstekende match te maken tussen kandidaten en opdrachtgevers. Dit maakt het inhuren van een professional via ons een stuk efficiënter, en je weet dat de kwaliteit van deze professional hoog is. Op zoek naar een CDD analist of KYC analist voor jouw bedrijf? Neem dan vooral contact met ons op.

Ben je zelf op zoek naar een baan als KYC- of CDD analist? Bekijk dan direct onze vacatures of neem contact met ons op. 

Misschien vind je deze blogs ook interessant?