Blogs & Artikelen

Onderzoek: Thuiswerken tijdens de corona crisis

Onderzoek: Thuiswerken tijdens de corona crisis

Deel deze post

Sinds begin dit jaar de corona crisis uitbrak, is het werken voor veel mensen veranderd. De overheid adviseerde om thuis te werken. Om te weten hoe onze medewerkers deze corona tijd ervaren, hebben wij een korte enquête gehouden. Hierin hebben wij gevraagd hoe ze deze tijd ervaren, wat ze als positief maar ook als negatief hebben ervaren, wat ze het meeste misten, wat ze van deze tijd hebben geleerd en wat ze gaan missen als ze weer op kantoor kunnen werken.

Hoe ervaar jij deze tijd met Corona?

Deze tijd wordt ervaren als bijzonder en apart. Voor iedereen is het een nieuwe ervaring waarvan je in het begin niet weet wat je kunt verwachten en waarin je je moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Maar na wat gewenning pas je je snel aan. Het geeft ook een dubbel gevoel. Als je zelf gezond bent, voelt het alsof je een beetje aan de zijlijn staat. Ook dubbel is dat je aan de ene kant meer tijd hebt voor je gezin maar anderzijds minder contact hebt met vrienden en familie.

Wat ervaar je als positief?

Wat vooral als positief wordt ervaren is de vrijheid, flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid. Doordat je geen reistijd hebt, heb je meer tijd en kun je je werk ook gemakkelijker combineren met privé. In sommige gevallen is dat ook noodzakelijk omdat de scholen dicht waren. Ook de productiviteit en de efficiency liggen hoger. Vergaderen gaat via beeldbellen wat veel tijd scheelt en wat efficiënter is. Daarnaast is er minder afleiding door collega’s waardoor je geconcentreerder kunt werken. Thuiswerken komt ook ten goede aan de nachtrust. Je hoeft er minder vroeg uit.

Wat ervaar je als negatief?

Er worden ook negatieve kanten ervaren aan het thuiswerken. Afhankelijk van de thuissituatie kun je gemakkelijker worden afgeleid door bijvoorbeeld kinderen die je aandacht vragen of iemand die aan de deur komt. Het contact met collega’s wordt gemist zoals het gesprek bij de koffieautomaat, maar ook het snel even kunnen sparren met een collega. Ook kan het lastig zijn dat je niet alle informatie bij de hand hebt door bijvoorbeeld mappen die op kantoor staan.

Wat mis je het meest?

Wat het meest gemist wordt is het direct contact met collega’s voor zowel het zakelijke overleg maar ook voor de babbel over het weer. Ook het teamgevoel verdwijnt naarmate je langer thuis werkt. Naast de voordelen van thuiswerken, wordt toch ook het gevoel van even weg van huis zijn als gemis ervaren.

Wat heb je geleerd in deze tijd?

De conclusie die door meerderen is getrokken is dat je moet leren los te laten en flexibel te zijn. Je moet je aanpassen aan de nieuwe omstandigheden, zowel zakelijk als privé, en je neerleggen bij de nieuwe situatie. En dan blijkt dat je dat ook kunt. Daarnaast leer je om te werken met tools waar je eerder nauwelijks gebruik van maakte zoals ‘Teams’. Ook leer je efficiënter en effectiever te werken.

Wat ga je missen als de corona crisis voorbij is en je weer op kantoor kunt werken?

De vrijheid, de flexibiliteit, het ontbreken van reistijd, de stilte en de rust op de thuiswerkplek en wat langer kunnen slapen worden nu als erg positief ervaren en zullen gemist worden als iedereen weer op kantoor gaat werken. De vraag is echter of de oude situatie weer terug gaat komen. De hoop en de wens is er om het goede van deze tijd te behouden zoals de vrijheid, efficiency en flexibiliteit. Als dat lukt, heeft deze tijd ons blijvend voordeel opgeleverd!

Ben jij je baan verloren door de corona crisis, wij helpen je graag verder! Lees meer over de mogelijkheden en neem contact met ons op!

Misschien vind je deze blogs ook interessant?