Blogs & Artikelen

De 6 bouwstenen voor een ideale kandidaat match

De 6 bouwstenen voor een ideale kandidaat match

Deel deze post

Een vraag die wij bij Flexpeople vaak krijgen is hoe wij de beste match met de ideale kandidaat maken. Wij hanteren 6 bouwstenen voor een ideale kandidaat match. Deze bouwstenen vormen een balans tussen ‘harde criteria’ en ‘zachte criteria’. Op deze manier zorgen we ervoor dat de matches die we maken de juiste balans hebben in wat er inhoudelijk wordt gevraagd aan een kandidaat, wat de omgeving vraagt en de mate waarin iemand een mindset, motivatie en innerlijke drive heeft die daar goed bij past. Hieronder vind je de 6 bouwstenen. We lichten de bouwstenen stuk voor stuk toe.

1. Kennis 

In veel vacatureteksten worden eisen gesteld aan de kennis van de kandidaat. En dat is logisch. Toch kan hier soms te veel waarde aan worden gehecht. Niet de kandidaat met de meeste kennis is per definitie de beste kandidaat voor de vacature. Kennis is in veel gevallen te leren. Wat vaak gebeurt is dat er te veel nadruk op kennis gelegd wordt, terwijl de cultuur van een bedrijf en het lerend vermogen van een kandidaat hier ook een grote rol spelen.

2. Vaardigheden 

Evenals kennis zijn vaardigheden van groot belang voor het goed kunnen uitvoeren van een functie. Want de juiste vaardigheden zorgen ervoor dat iemand snel aan de slag kan in een nieuwe werkomgeving. Maar minstens zo belangrijk is de mate waarin iemand in staat is om snel nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Want in onze snel veranderende wereld is niet alleen hetgeen dat je al kan een indicator van succes: het is juist datgene wat je in potentie allemaal nog gaat laten zien. 

 3. Ervaring 

Ervaring van een kandidaat is een belangrijke factor. Kies echter voor kandidaten die blijven. Dit kan betekenen dat hoger gekwalificeerde kandidaten soms moeten worden losgelaten. Iemand met de juiste klik en motivatie zal sneller progressie boeken. Het komt vaak voor dat iemand met minder specifieke ervaring in een nieuwe rol meer indruk wil maken. Een sterke motivatie en de toewijding om de nieuwe vaardigheden en het inzicht te verwerven die nodig zijn is daarnaast een erg krachtig mechanisme. Voor een financiële functie kan het buitengewoon voordelig zijn om een minder ervaren medewerker in te huren, aangezien dit de persoon kan zijn die in staat is om nieuwe en innovatieve ideeën te brengen om uw bedrijf vooruit te helpen. 

 4. Persoonlijkheid 

Iemands persoonlijkheid bepaalt in grote mate of iemand goed kan functioneren in een bepaalde rol. Ook bepaalt iemands persoonlijkheid in hoeverre iemand past in een team. Als persoonlijkheden binnen een team botsen, kan dit contraproductief werken. Maar het kan juist ook de productiviteit en het succes van een afdeling versterken als er wederzijds respect en waardering is. Bij het bepalen van het zoekprofiel, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Persoonlijkheid geeft kleur, brengt beweging, inspireert.

5. Motivatie 

Bevlogen medewerkers zijn gelukkiger, gemotiveerder en werken harder, aldus Bas Kodden van Nyenrode Business Universiteit. Een belangrijk verschil in de prestatie van medewerkers wordt veroorzaakt door hun intrinsieke motivatie. De motivatie waarin een rol aansluit bij deze intrinsieke mate is een belangrijke voorspeller voor de mate waarin een medewerker geboeid zal worden door de rol en zich zal binden aan de werkgever. Dat hangt dus ook af van de mate waarin een kandidaat in staat is om te verbinden op de missie en visie van een organisatie. 

 6. Cultuur match 

Ieder bedrijf heeft zijn eigen cultuur. Een goede culturele match met de werkgever maakt werknemers gelukkig, zelfbewust en het verhoogt de motivatie om te blijven ontwikkelen. Een sterke cultuur valt of staat met de samenstelling van het team en het respect van de teamleden onderling. Botsende persoonlijkheden kunnen je team en de cultuur enorm versterken, op voorwaarde dat ze respectvol met elkaar om kunnen gaan. Door je als werkgever bewust te zijn van de bedrijfscultuur, kun je gericht zoeken naar een medewerker die past binnen deze cultuur. Wil je de bedrijfscultuur veranderen, dan moet je misschien op zoek naar een medewerker die hierin een rol kan vervullen. 

Hulp nodig?

Lukt het niet om de juiste match te maken of heb je simpelweg geen tijd en/of middelen om zelf de ideale kandidaat te matchen in jouw bedrijf? Neem contact op met Flexpeople. Wij zijn hierin gespecialiseerd en wij helpen jou graag verder om je team weer op orde te maken.

Misschien vind je deze blogs ook interessant?